top of page

Interactive reading

Interactive reading of interactief lezen is een manier om je leerlingen echt diepgaand te betrekken in het verhaal dat ze lezen. De lezer beïnvloedt op één of andere manier het verhaal wat leidt tot verschillende verhaallijnen en soms zelfs verschillende eindes. 

 

We onderscheiden drie types:
 

  • Interactive fiction  

  • Interactive graphic novels  

  • Interactive comics 

1 Interactive fiction

"Interactieve fictie, vaak afgekort tot IF, is software of een tekstgebaseerd computerspel die een omgeving simuleert waarin een speler de verhaallijn
kan beïnvloeden" 
- een citaat van Wikipedia.

Interactieve fictie lijkt iets nieuws en hips maar dateert eigenlijk al terug tot in de jaren zestig. Hoewel het citaat het heeft over computerspelletjes, kan deze werkvorm ook worden toegepast via traditionele literatuur. Dit noemen we ook wel 'Choose your own adventure books'. Hoewel ze in Vlaanderen niet erg bekend zijn, is het in Amerika en Groot-Brittannië al lang een populaire alternatieve methode van lezen. 

Binnen interactieve fictie wil ik nogmaals het onderscheid maken tussen twee 'types'.

Type 1 - Keuzes maken

In dit type maak krijgt de lezer verschillende keuzes aangeboden tijdens het lezen. Aan een bepaalde keuze, hangt een bepaald pad vast. Dit kan zowel in traditionele boeken worden toegepast, als bij digitale fictie. Het voorbeeld bij digitale fictie is dat er zaken zoals muziek en bewegende afbeeldingen kunnen worden toegevoegd om het verhaal nog levensechter te maken.

In de volgende gallerij ziet u enkele voorbeelden. U kan op de afbeeldingen klikken om deze te vergroten.

 

Het voordeel van deze werkvorm is dat er online honderden gratis exemplaren van interactive fictie aanwezig zijn. De traditionele boeken zijn misschien moeilijker te vinden in Vlaanderen maar je kan altijd proberen bij je lokale bibliotheek of ze online voor een zeer lage (soms zelfs maar een euro!) prijs bestellen.

Een mogelijk nadeel is dat de aanwezige bronnen vaak in het Engels of in het Frans zijn. Dikwijls (maar niet altijd) is het niveau van het Engels ook enkel geschikt voor leerlingen met al enkele jaren ervaring (tweede en derde graad). Neem vooral een kijkje bij de interactieve fictie materiaallijst 

Je kan als leerkracht ook echter je eigen interactieve fictie opstellen (of deze door je leerlingen laten maken!) indien je er het werk wilt in stoppen om iets bijzonders op het niveau van jouw leerlingen te maken. Zie ook de interactieve fictie tools.

Deze werkvorm is uiterst geschikt voor leerlingen die nood hebben aan een (inter)actieve aanpak. Ideaal voor leerlingen die normaal lezen te saai en passief vinden.

Type 2 - Zelf schrijven wat je doet

Het tweede type neemt het concept van interactie nog een stapje verder. De lezer schrijft zelf de acties die hij uitvoert in het verhaal. Dit valt het beste uit te leggen aan de hand van een voorbeeld.

In dit voorbeeld uit 'Lost pig' van Admiral Jota, typt de lezer zelf in wat het hoofdpersonage Grunk moet doen (zie de groene tekst). Dit zou voor Engels een prima manier zijn om the imperative in te oefenen. De mogelijkheden zijn echter eindeloos. Leerlingen zijn zowel bezig met de lees- en schrijfvaardigheid

Ook hier zijn de meeste bronnen niet in het Nederlands te verkrijgen en is dit eerder geschikt voor de derde graad. Eigen verhalen schrijven is een mogelijkheid maar vraagt al een serieuze tijdsinvestering. Mocht u toch interesse hebben, kijk naar de volgende tools.

2 Interactive graphic novels and comics

Nu u bekend bent met het concept van interactieve fictie, kan u zelf al raden wat de titel van dit onderdeel inhoudt. Het idee is hetzelfde, alleen dit keer met beeldromans en stripboeken. Ideaal voor visueel ingestelde leerlingen maar ook voor beginnende lezers. Het tekstgebruik is hier immers meestal simpeler en minder uitgebreid dan bij interactieve fictie. Hieronder ziet u weer een gallerij van voorbeelden.

Het zal u misschien verbazen, maar veel van deze bronnen zijjn gratis of hebben een hele lage kostprijs (onder de €1).

Hier zelf materiaal maken, gebaseerd op het niveau van uw klas, zal enkel aan de mensen met enige ceativiteit en een zee van extra tijd besteed zijn. Er zijn wel tools beschikbaar waarvoor u geen greintje kennis van programmeren nodig heeft.

Desondanks de hoeveelheid werk, heb ik speciaal voor mijn thesis een interactive graphic novel zelf gemaakt. Deze was specifiek gericht op het niveau van mijn leerlingen en was een groot succes in het verhogen van hun leesmotivatie.

bottom of page