top of page

Co-reading

Iets samen doen is vaak leuker dan alleen.
Co-reading richt zich tot leerlingen die zich bij dit motto aansluiten. De voor de hand liggende optie is om taalsterke jongeren te koppelen aan de taalzwakkere in je klas. Zo kunnen die elkaar als het ware aanvullen tijdens het lezen.

 

Dit is didactisch gezien een mooi initatief, maar of het ook het leesplezier verhoogd is de vraag, zeker wanneer je leerlingen geen vrienden van elkaar zijn (als dit wel zo is, kan het een hele fijne werkmethode zijn!).

 

Om het ook echt plezierig te maken, wil ik een paar activiteiten voorstellen. 

Activiteiten

  • Een eigen leesclub
    Laat leerlingen in groepjes (max 4 personen) hun eigen leesclub oprichten. Laat hen beslissen over een naam en laat hen gezamelijk een boek, stripboek, grafische novel (of voorbeeld van interactieve fictie!) uitkiezen dat ze samen zullen lezen. 

     

  • Leeskringen
    Na elk hoofdstuk, geef de leerlingen een moment om een leeskring te houden. Je kan hen vragen of opdrachten geven die ze samen kunnen uitvoeren.

     

  • Voorlezen aan elkaar
    In groepjes van twee, laat hen het boek aan elkaar voorlezen om de beurt.

     

  • Voice-acting
    Laat leerlingen de rol van een personage opnemen en voorlezen wat hun personage zegt. Belangrijk is dat ze proberen te klinken zoals zij denken dat het personage spreekt. Bij zelfzekere leerlingen is plezier verzekerd! Ook een prima manier om de uitspraak uit te oefenen.

     

bottom of page